Anaplastik Tiroid Kanseri - Mercan, Kıvanç (Tiroid Kanserlerine Güncel Yaklaşım, 2024)
Anaplastik tiroit kanseri, son derece agresif ve mortalitesi yüksek bir kanser türüdür. Tanı anında vakaların çoğu metastatiktir. Hastaların çoğu ileri yaşta saptanmaktadır. Moleküler özellikler açısından, p53 ve BRAF gibi genetik mutasyonlarına sıkça rastlanmaktadır. Genel sağkalım kısa olup, tedaviye rağmen bir yıllık sağkalım oranı yalnızca %20 civarındadır. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi bulunmaktadır. Anaplastic thyroid cancer is an extremely aggressive and high-mortality type of cancer. Most cases are metastatic at diagnosis. Most patients are detected at an advanced age. In terms of molecular properties, genetic mutations such as p53 and BRAF are frequently encountered. Overall survival is short, with a one-year survival rate of only around 20% despite treatment. Treatment options include surgery, radiotherapy and chemotherapy.