Tiroid Nodüllerine Klinik Yaklaşım - Demirpençe, Mustafa (Tiroid Kanserlerine Güncel Yaklaşım, 2024)
Tiroid nodülü, tiroid bezi içinde yapısal değişiklik sonucu oluşan ve çevresinden yapı ve içerik olarak farklı yapıda olan yuvarlak veya oval oluşumlardır. Büyük bir çoğunluğu benign karakterde olup ve asemptomatiktir. Nodül saptanması durumunda tiroid stimulan hormon (TSH) ölçümü yapılması gerekmektedir. Eğer TSH değeri düşük saptanırsa serbest T3 ve T4 ölçülmelidir. TSH değeri yüksekse serbest T4 ölçülüp santral hipotiroidi dışlanınca, kronik tiroidit tanısı açısından antitiroid peroksidaz antikoru (anti-TPO) ölçülmelidir. Anti-tiroglobulin antikoru ise anti-TPO normal olanlarda ölçülmelidir. Tiroglobulin ölçmenin yararı yoktur. Kalsitonin düzeyinin rutin olarak ölçülmesi hala tartışmalıdır. Ultrasonografik olarak değerlendirilip kriterleri uygun olan nodüllere ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılması gerekmektedir.