Canlı Verici Bakımı - Özşaker, Esma; İnal, Rukiye and Gülcan, Ebru (Solid Organ Naklinde Hemşirelik Bakımı, 2024)
Canlıdan organ nakli, organını vermeye gönüllü sağlıklı bir bireyden organın alınarak organ yetmezliği olan hastaya nakledilmesini içerir. Kendilerine doğrudan fayda sağlayamayacak bir ameliyata giren canlı vericiler için en iyi sonucu elde etmek, koordineli multidisipliner bir bakım gerektirir. Bu koordineli bakım, ameliyat öncesi kapsamlı hasta değerlendirmesinin yanı sıra ameliyat sonrası kaliteli bakımın ve takibin sağlanmasını içerir. Bağış süreci boyunca canlı verici güvenliğini korumak üzere, potansiyel bağışçıların eğitilmeleri, değerlendirilmeleri ve kendilerine danışmanlık sunulması önemlidir. Bu bölümde bu doğrultuda, canlı vericilerin ameliyat sonrası hızlı ve güvenli iyileşmesini sağlamak için organ nakli sürecindeki bakım unsurlarına ilişkin güncel bilgilerin ele alınması amaçlanmaktadır.