Çağdaş Ebelikte Liderlik ve Yönetim - Yurtsal, Zeliha Burcu; Hasdemir, Öznur (Ebelikte Yönetim, 2023)
Ebeler, çağdaş doğum hizmetlerinin kalitesini iyileştirme stratejisinin merkezine ideal bir şekilde yerleştirilen; çeşitli sağlık ve sosyal bakım ortamlarında bütüncül bakım sağlama ortak amacı ile bilgi ve uzmanlıklarını diğer profesyonellerle paylaşan ve onlardan öğrenen multidisipliner bir ekibin üyeleridir. Ebelerin denetlenmesi ya da ebelerin örgütsel bir yapı içerisinde terfi ettirilmesi ile sağlık hizmetinin farklı kademelerinde ebe lider ve yöneticileri ortaya çıkmıştır. Ebelerin olduğu bu liderlik ve yönetim alanları çağdaş doğum hizmetlerinin iyileştirilmesini, stratejilerin geliştirilmesini, kadın ve ailesi için hizmet sunumunun kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, çağdaş ebelikte liderlik ve yönetim için özel bilgi ve beceri gerekmektedir. Liderlik teorileri ve kaynakların yönetimi hakkında bilgi ve sezgi sahibi olan bir ebe, uygulamalarına yönelik doğru bir liderlik yaklaşımını düşünebilecektir. Sonuç olarak; ebelik mesleğinde liderlik ve yönetim bilgi ve becerilerinin kazanılması, kadınlara ve ailelerine uzman bakım sunmaya devam eden çağdaş ebelik mesleğinin tanınması ve ilerlemesi için kritik öneme sahiptir. Bu bölümde çağdaş ebelikte liderlik ve yönetim konusu başlıklar halinde; çağdaş ebeliğin kapsamından başlamak üzere liderlik ve yönetiminin güçlendirilmesi ve karşılaşılan zorlukların çözümüne katkı sağlayabilmesi, ana-çocuk sağlığı hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve ebelerin lider ve yönetici olarak seslerini daha fazla duyurmaları gerektiği vurgulanmaya çalışılmıştır.