Cezaevlerinde Ruh Sağlığı - Kızılkaya, Mehtap (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Toplumun düzeni norm ve kurallar aracılığıyla sağlanmakta, kuralların ihlal edilmesi suç kavramını ortaya çıkarmaktadır. Suç, insanın varoluşundan beri toplumsal sorun olmuş bir olgudur ve bireyin yapmaya mecbur olduklarını yapmaması olarak tanımlanmaktadır. Suç işleyen bireyler cezaevlerine konularak cezalandırılmaktadır. Tutuklu ve hükümlü bireyler cezaevinde iken dışarıyla bağlantıları bulunmamakta, aktiviteleri sınırlanmakta ve aile üyelerinden uzak kalmaktadırlar. Tüm bu koşullar fiziksel ve psikososyal sorunlar için risk oluşturmaktadır. Öyle ki mahkûm bireylerde psikolojik belirti görülme oranının genel popülasyona göre daha yüksek olduğu bildirilmektedir. Cezaevlerindeki mahkûmların sağlık hizmetlerinden yararlanması multidisipliner bir yaklaşıma dayalı olarak bir ekiple sürdürülmelidir. Cezaevi hemşireleri tutuklu ve hükümlü bireylerin sağlık davranışlarını yönetmede sözü geçen ekibin önemli bir üyesidir. Bu bağlamda, bu derlemede mahkumların ve cezaevi çalışanlarının ruh sağlığı konusu ele alınmaya çalışılmış, ilerleyen süreçte yapılacak araştırmaların planlanmasına katkı verebileceği düşünülmüştür.