İnfertilite ve Kontrasepsiyon - Özdemir, Funda; Aker, Menekşe Nazlı (Doğurganlığın Düzenlenmesi, 2023)
İnfertilite, vücudun temel üreme işlevlerini yerine getirme yeteneğini bozan bir üreme sistemi hastalığıdır. Dünya çapında üreme çağındaki çiftlerin %15’i infertiliteden etkilenmektedir. Doğal doğurganlığın optimizasyonunda yaş, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri, fertil pencere, ovulasyonun izlenmesi, cinsel ilişki sıklığı önemlidir. İnfertil çiftlerin değerlendirilmesinde; öykü, fiziksel muayene ve tanı testlerinden yararlanılmaktadır. İnfertilite tedavisi; ilaç, cerrahi, intrauterin inseminasyon veya üremeye yardımcı tedavi ile gerçekleştirilebilmektedir. İnfertilite tanı ve tedavisi; çifti tıbbi, psikolojik, sosyal ve finansal olarak etkileyebilir. İnfertilite sürecinde yapılacak bilgilendirme; uyumu artırmayı, beklenti kaygısını ve stresi azaltmayı, hastanın tedaviyle ilgili konulardaki bilgisini artırmayı sağlamaktadır. Bakımın çiftlerin duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını karşılaması önemlidir.