Doğal Aile Planlaması Yöntemleri - Demirel Bozkurt, Özlem; Gökalp, Cemre; Öztürk Can, Hafize (Doğurganlığın Düzenlenmesi, 2023)
Doğal aile planlaması yöntemleri, kadının menstrual siklusunun fertil ve infertil evrelerinde doğal olarak meydana gelen belirti ve bulgularının gözlemlenmesine dayanır. Hormon, cihaz, tıbbi personel gerektirmeyişi, yan etkisiz oluşu, düşük maliyeti gibi avantajları mevcuttur. Üreme döngüsüne uygun kullanıldığında, gebeliği önlemede etkililik oranı yüksektir. Doğal aile planlaması yöntemlerinin etkinliği, yöntemleri kullanan çiftlerin tutarlılığına ve motivasyonuna bağlıdır. Günümüzde mobil ve web tabanlı uygulamalar, elektronik fertilite takip cihazları gibi teknolojiler yöntemlerin dijitalleşmesine neden olmuş, yöntemlerin kullanım oranı ve etkinliğinin artmasını sağlamıştır. Yapılan çalışmalarda doğru kullanıldığında DAP’ların modern yöntemler kadar etkili olduğu söylenmektedir. Aile planlaması hizmeti veren tüm sağlık profesyonelleri, DAP yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmalı, kadınlara danışmanlık yapmalıdır.