Genomik ve Proteomik - Eroğlu, Gözde Büşra (Temel Moleküler Biyoloji, 2023)
Canlılarda bulunan farklılıkların gen ve protein seviyesinde belirlenmesi, mutasyona ve/veya delesyona uğrayan nükleotitlerin tespiti, proteinlerin işlevinin/yapısının değerlendirilmesi ve bunların sebep olduğu etkilerin araştırılması hem hastalıkların tedavi sürecinde hem de tür içi ve türler arası varyasyon çalışmalarında oldukça önemlidir. Genler dışında genomda bulunan kodlamaya yapmayan bölgeler ve tekrar dizileri de sıklıkla varyasyon göstermektedir. Bu anlamda canlıların genom dizilemesinin yapılması ve yan yana gelen milyonlarca nükleotit dizisinin alfabe dilini çözerek canlının genom organizasyonunun aydınlatılması oldukça önemli ve yeni bir çalışma alanıdır. Proteomik yaklaşımında ise biyobelirteçlerin keşfi hala büyük bir heyecanla devam etmektedir. Proteomik çalışmalarının genomik ve biyoinformatik ile birleştirilmesi biyolojik sistem bilgilerinin ve hastalık modellerinin anlaşılmasını daha önemli kılmaktadır. Bu bölümde genom kavramı, genom haritaları, genom analizi yapılmış olan canlıların birbirleriyle kıyaslanması, proteom kavramı, proteomik tipleri ve şimdiye kadar insanlar ile ilgili genomik ve proteomik seviyede yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir.