Değerlendirme ve Kayıt - Akman, Özlem (Kuramdan Uygulamaya Hemşirelik Süreci, 2024)
Değerlendirme, hemşirelik sürecinin son aşamasıdır. Hemşirelik sürecinde değerlendirme yapmanın amacı, hasta sonuçlarına/hedeflere ulaşıp ulaşılmadığının değerlendirilmesidir. Ancak, veri toplamada olduğu gibi bu aşamada da devamlılık esastır ve hemşirelik bakım sürecin her bir aşamasında değerlendirme yapılır. Bu nedenle değerlendirme süreci, hedeflerin ve beklenen hasta sonuçlarının gözden geçirilmesi, değerlendirmeye yönelik veri toplama, verilerin özetlenmesi ve tartışılması, verilerin kaydedilmesi, bakım planının yeniden gözden geçirilmesi, bakım planının sona ermesi ve gerekirse bakım planının değiştirilmesi aşamalarından oluşur. Değerlendirme aşamasının bir diğer önemli bölümü de kayıttır. Hemşirelik kayıtlarının tutulmasındaki amaç, hasta/bireyin bakım kayıtlarının doğru ve eksiksiz olması, sağlık bakım ekibi üyeleri arasındaki iletişimin sağlanması, hesap verebilirlik, bakımının belirli aralıklarla kontrol edilerek bakım kalitesinin değerlendirilmesidir. Aynı zamanda, sağlık kurumlarının denetlenmesi, bakım maliyetlerinin hesaplanması, araştırma ve eğitim de değerlendirmenin amacını oluşturur. Kayıtlar yasal belgedir ve bu nedenle açık, kısa, doğru, konuyla ilgili ve kapsamlı olmalıdır. Hemşirelerin bir diğer sorumluluğu da hasta/bireylerin gereksinimleri ve uygulanan bakım ile ilgili bilgileri diğer ekip üyeleri ile paylaşılmasıdır. Bu paylaşım sözlü veya yazılı raporlar ile gerçekleşir. Hemşirelerin raporlama yapmalarının amacı, vardiya değişiminde veya hasta transferi sırasında belirli bilgileri bir kişiye veya bir grup kişiye iletmektir. Raporlar kısa ve öz olmalı, yalnızca ilgili bilgileri içermeli ve konu dışı ayrıntılar içermemelidir. Sonuç olarak, hemşirelik süreci hemşirelik uygulamalarının temelini oluşturur. Hemşirelik sürecinin son aşaması ise değerlendirmedir. Değerlendirme hemşirelik sürecinin önemli bir yönüdür ve hemşirelik müdahalelerinin sonlandırılıp sonlandırılmayacağını, devam ettirilip değiştirilmeyeceğini belirler.