Uluslararası Kuzey Amerika Hemşirelik Tanıları Birliği (NANDA-I) ve Hemşirelik Uygulamalarının Uluslararası Sınıflaması (ICNP) - Özdemir Aydın, Gülsün; Küçükaydınoğlu, Semiha (Kuramdan Uygulamaya Hemşirelik Süreci, 2024)
Hemşirelikte ortak bir dil oluşturmak amacıyla, çeşitli sınıflandırma sistemleri oluşturulmuş olup, hemşirelik sürecinin uygulanmasında kullanılmaktadır. Uluslararası Kuzey Amerika Hemşirelik Tanıları Birliği (NANDA-International (NANDA-I) ve Hemşirelik Uygulamalarının Uluslararası Sınıflandırılması (International Classification for Nursing Practice-ICNP), bu sınıflandırma sistemleri içerisinde yer almaktadır. NANDA-I, hemşirelik tanıları için hemşirelere standart bir terminoloji kullanımını sağlamakla beraber, sağlıklı/hasta bireye ilişkin belirlenen sorunların bu taksonomi içerisinden kolaylıkla bulunmasını sağlamaktadır. Hemşirelik Uygulamalarının Uluslararası Sınıflandırması ise, belirli durum ve bakım alanlarına özgü hemşirelik girişimlerinin sınıflandırılmasıdır. Temel amacı, hemşirelik uygulamalarının standart hale getirilmesini sağlayan elektronik kayıt sistemini oluşturarak, tüm dünyada hemşireler tarafından kullanılabilen ortak bir dil oluşturmaktır. Hemşirelikte sınıflandırma sistemlerinin kullanımı, hemşirelik bakımının kalitesini arttırmakta ve hemşirelerin uygulamalarını daha görünür hale getirmektedir. Bu nedenle; hemşirelikte kullanılan sınıflandırma sistemleri hemşireler tarafından bilinmeli, eğitim, araştırma ve uygulamada kullanılmalıdır.