Hemşirelik Sürecinde Klinik Akıl Yürütme - Atay, Selma (Kuramdan Uygulamaya Hemşirelik Süreci, 2024)
Günümüzde gelişmeler ve durmadan artan bilgi ile karakterize sağlık sistemi içinde profesyonel hemşirelerden esnek, bireyselleştirilmiş, duruma özgü problem çözme konusunda kendilerine öncülük edecek olan klinik akıl yürütme, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeleri beklenmektedir. Çağdaş hemşirelik uygulamaları, yeni mezunların bile karmaşık durumdaki hastalar için zor kararlar almaya hazırlıklı olmalarını gerektirdiği için klinik akıl yürütme becerisi önemlidir. Klinik akıl yürütme, değerlendirmeyi, hemşirelik tanılarını, müdahaleyi ve en iyi bilimsel kanıtların kullanımıyla, sonuçları içeren hemşirelik sürecinin tüm aşamalarında önemli bir unsurdur. Bu bilgiler ışığında bu bölümde, hemşirelik sürecinde önemli yeri olan klinik akıl yürütme, problem çözme, eleştirel düşünme becerileri ve kavram haritası stratejisi güncel literatüre dayalı olarak ele alınmıştır.