Hemşirelik Kuramları ve Kuramcıları II - Kurt, Duygu (Kuramdan Uygulamaya Hemşirelik Süreci, 2024)
Kuramlar, hemşireliğin merkezinde yer alan ana kavramları ve bu kavramlar arasında kurulan mantıksal ilişkiyi sistematik olarak açıklamaktadırlar. Hemşirelik mesleğini açıkça tanımlayarak hemşirelik uygulamalarının temelinin ne olacağını ayırt etmeye yardım etmekte olan kuramlar profesyonel hemşirelik uygulamaları için bir rehber görevi görmektedirler. Hemşirelik sürecinin uygulanmasında da kuramlardan yararlanılmakta olup en yaygın olarak kullanılan kuramlar Yaşam Aktivitelerine Dayalı Hemşirelik Modeli ve Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri Modeli’dir. Bireylere ait verileri doğru, eksiksiz ve sistematik olarak toplamak amacı ile geliştirilmiş birçok kuram bulunmakta olup Yaşam Aktivitelerine Dayalı Hemşirelik Modeli ve Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri Modeli’de de bunlardandır. Kuramlar doğrultusunda toplanan veriler hemşirelere rehberlik etmekte, bireyin bütüncül değerlendirilmesini sağlamakta ve verilerin analizini kolaylaştırmaktadır. Kuramlar ayrıca hemşirelere tanılama ve uygulama arasında ilişki kurmalarında da yardımcı olmaktadırlar.