Hemşirelik Kuramları ve Kuramcıları I - Bilgiç, Şebnem (Kuramdan Uygulamaya Hemşirelik Süreci, 2024)
Hemşirelik kuramları eğitim, araştırma, uygulama ve yönetim alanlarında kullanılan ve bakımın değerlendirilmesini sağlayan rehberlerdir. Hemşirelikte kuram gelişimi Florence Nightingale ile başlamış ve günümüzde halen devam eden bir süreçtir. Özellikle 1950’li yıllar hemşirelikte kuram gelişiminin hızlı ivme kazandığı bir dönem olmuştur. Hemşire kuramcıların geliştirdikleri kuramlar hemşirelik uygulamalarının temelini oluşturmuştur. Kuramlar etkili hasta iletişimi, sağlık sonuçlarının ve sağlık bakım sisteminin iyileştirilmesi için önemli bir rehber vazifesi taşımaktadır. Hemşire kuramcıların çalışmaları bizlere hemşirelik mesleğini derinlemesine anlama fırsatı sunmaktadır. Bu çerçevede bu bölümle bazı önde gelen hemşire kuramcılar ve geliştirdikleri kuramlarından bahsedilecektir.