Seramik Hammaddeleri - Akça, Erhan (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 1-Parsıl, 2024)
Bilinen en eski seramik örnekleri 29.000 yıl öncesine dayanmaktadır ve bu da seramiği en eski dekoratif sanat ve endüstrilerden biri haline getirmektedir. Killer ve diğer inorganik, metalik olmayan hammaddeler karıştırılır, istenen şekle getirilir ve ardından karışımı katılaştırmak için ısıtılarak seramikler oluşturulur. Yüksek teknolojili parçalarda kullanılmadıkları sürece, seramik üretiminde kullanılan hammaddeler binlerce yıl geçmesine rağmen hala doğal kayalardan ve topraktan yapılmaktadır. Seramiklerin şekillendirilmesinden pişirilme sonrasına kadar tüm kimyasal ve fiziksel özellikleri, seramik üretiminde kullanılan hammaddeden büyük ölçüde etkilenir. Seramik üretiminde kullanılacak hammaddenin türü ile birlikte hammaddenin saflık düzeyi ve parçacık boyutu da seramik yapının oluşmasında kritik roller oynamaktadır. Geleneksel seramik üretiminde kullanılan doğal hammaddeler genel olarak plastik ve plastik olmayan olarak iki kategoride sınıflandırılabilir. Plastik materyaller suyla şekillendirilebilen killeri kapsarken plastik olmayan materyaller seramik bünyenin ayakta durmasını ve camlaşmasını sağlayan çoğunlukla kuvars feldispat gibi birincil minerallerdir. Seramik üretiminde hammaddelerin seçimi, işlenmesi ve kullanımına yönelik entegre bir yaklaşım, üretim kayıplarını ve çevresel bozulmayı azaltıp önlerken gerekli sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olur.