Cam ve Seramik Etkileşiminin Bir Yansıması: Mustafa Ağatekin’in “Cam İçi Seramik” Çalışmaları - Bedel Özek, Serap (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 1-Parsıl, 2024)
Sanat, tarih boyunca değişen ifade biçimlerini ve malzeme kullanımlarını içeren zengin bir geçmişe sahiptir. Zaman içinde de gelişerek günümüz sanatının temelini oluşturmuştur. Bu gelişim sürecinde, sanatçılar kendi söylem diline en uygun malzemeyi seçmiş ve eser üretiminde kullanmıştır. Günümüz sanatında ise disiplinler arası çalışmaların yaygınlaşması ve sınırların ortadan kalkmasıyla birlikte farklı malzemeler bir arada kullanılmaya başlanmıştır. Tek malzemeye tapma döneminin yerini çoklu malzeme kullanımı almaya başlamıştır. Çünkü bu eğilim sanatçının söylem dilini güçlendirmiş ve yeni ifade biçimleri oluşturmuştur. Bu birlikteliği sağlayan malzemelerden iki tanesi ise cam ve seramik olmuştur. Cam ve seramik gibi malzemelerin bir arada kullanılması, sanatın sınırlarını genişleterek sanatçılara daha fazla yaratıcılık sağlamıştır. Tarihsel süreçte, cam ve seramik etkileşimine dair pek çok örnek bulunmaktadır. Ancak Türkiye’nin hem önde gelen cam sanatçılarından hem de bir akademisyen olan Mustafa Ağatekin, geçmişte var olan bu etkileşime alternatif bir teknik geliştirmiş ve "cam içi seramik" olarak adlandırmıştır. Ağatekin’in iki faklı malzemenin birlikte kullanımına ilişkin geliştirdiği bu teknik, ısıl işlemle bir araya getirilen cam malzeme içinde seramik kullanımı esasına dayanmaktadır. Çalışma kapsamında ise "cam içi seramik" tekniğinin üretim basamaklarına ve sanatçının bu teknikle ürettiği çalışmalarına yer verilmiştir.