Mozaiğe Seramik ve Camın Katılımı: Adıyaman Mozaikleri Üzerine Bir İnceleme - Tanrıverdi, Yaprak (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 2-Akça, 2024)
Mozaik, 5000 yıllık bir geçmişi olan duvar ve zemin yüzeylerine ağırlıklı olarak doğal hammadde parçalarının uygulanmasıyla tasarım yaratma sanatıdır. İlk örnekleri çakıl ve taşlardan yapılan mozaiklerden sonra tekniklerdeki ve malzemelerin istihdam edilmesindeki gelişmelerle, sanatçılar “tessera” denilen kesilmiş taşlar kullanarak detaylı ve güzel örnekler üretmişlerdir. Bununla birlikte, doğal taşlar her zaman tüm doğa renklerini sağlamak için yeterli değildir. Yerel taşlar mozaik sanatçılarının renk paletini sınırladığından eksik renkleri elde etmek için seramik parçaları ve renkli cam parçaları kullanarak daha fazla renk içerikli mozaik yaratmışlardır. Bu çalışma, Adıyaman mozaiklerinde cam, seramik ve kesme taşların birlikte nasıl kullanıldığına ve böylece hangi renklerin kazandırıldığına işaret ederek Anadolu'daki cam serüvenini mozaik sanatı açısından aydınlatmaya çalışmıştır. Buna göre Adıyaman Helenistik dönem mozaiklerinde kırmızı terakota malzemeler bulunmaktadır. Roma dönemi mozaiklerinde şeffaf, yeşil, turkuaz ve kırmızı renkli tesseralar incelenmiş ve camsı-seramik malzemeler tespit edilmiştir. Geç Antik dönem mozaiklerinde turkuaz, yeşil ve mavimsi cam tesseraların kullanımı seramiklere eşlik etmiştir.