“Yeni Brütalist” Heykel Pratiklerinde Seramik Kullanımı - İba, Şeyma Müge (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 2-Akça, 2024)
20.yy sanat hareketlerinden Brütalizm, ilk önce mimari alanda daha sonra plastik sanatlarda oldukça etkili olmuştur. Özellikle heykel sanatında form ilişkisi ve malzeme kullanımı bakımından farklılaşma yaşanır. Daha sonra mimarlık ile heykel disiplinleri arasında yakınlaşmalar başlar ve bunun sonucunda mimari heykelsi formlar meydana gelir. Böyle başlayan süreç, özellikle 1950’lerden sonra “Yeni Brütalizm” yaklaşımını ortaya çıkarır. Yeni Brütalizm temelde anti estetik tavırdadır ve strüktürel bir yapıdadır.Buna bağlı olarak Yeni Brütalizm, heykelde form ve malzeme ilişkisinde yeni bir janr oluşturur. Form olarak masif, minimal, geometrik ve soyut olarak değerlendirmek mümkündür. Malzeme olarak genellikle beton kullandığı görülmektedir. Malzeme kullanımlarında diğer kullanımlardan farklı olarak seramik çalışmalar yapan güncel sanatçılar mevcuttur. Bu çalışmada bu sanatçıların eser değerlendirmeleri yapılacak ve yeni brütalizmin güncel sanat içeresindeki varlığı örneklerle gösterilecektir. Çalışmada, öncelikle heykelde brütalist yaklaşımlar incelenecek olup, yeni brütalizmin hem form olarak hem de malzeme olarak örneklerine değinilecektir. Çalışma kapsamında seçilen sanatçılar aktif üretim yapan ve ilgili alanda görünürlüğü yüksek sanatçılar arasından seçilmiştir. Bu bağlamda güncel brütalist seramik sanatçılarının çalışmalarının örneklendirilmesi ve eser değerlendirilmesinin yapılmasıyla çalışmanın sonlandırılması hedeflenmektedir.