Türk Seramik Sanatı: Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası’nın Köklü Mirası ve Etkisi - Kuyrukcu, Dilek (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 2-Akça, 2024)
Sanata meraklı olması ile tanınan Sultan II. Abdülhamid, Türk seramik-çini sanatını tanıtmak, geliştirmek ve sanayileşmiş dünyadaki gelişmeleri yakalamak için Yıldız Sarayında Yıldız Çini ve Porselen fabrikasının kurulmasını sağlamıştır. Fabrikanın kuruluşun da son teknolojisi ürünler, gerekli tüm malzemeler, fırınlar, Fransa’nın porselenleriyle ünlü Sevres ve Limoges fabrikalarından temin edilmiş, üretime başlanmıştır. Fabrika da birçok sanatçı çalışmıştır. Fransa’dan getirilen ustalar Türk sanatçıları yetiştirmişlerdir. Üretimde ilk olarak Fransız porselenleri kopyalanmış, daha sonra Osmanlı kimliğini ve kültürünü yansıtan özgün formlar ve tasarımlar üretilmeye başlanmıştır. Fabrika birçok kez yeniden düzenlenmiş, kullanılan ilk fırınlar ve eski teknolojiden iz kalmamıştır. Sultan II. Abdülhamid döneminde, sanayileşme hareketinin en önemli adımı olan fabrikanın Türk Çini ve Seramik sanatının gelişimine katkısı oldukça önemlidir. Türk porselen sanatının ilk örnekleri bu fabrikada üretilmiş, atölyelerde birçok porselen sanatçısı yetişmiştir.Sultan II Abdülhamid döneminde Batı teknolojisini yakalamak için başlatılan sanayi hareketinin, sanayi sanat işbirliğinin en güzel örneği olan bu fabrikanın Türk Çini ve Seramik sanatının gelişmesinde, tanınmasında sağladığı katkılar bu çalışma kapsamında araştırılmıştır. Fabrikanın sahip olduğu teknolojinin, ürettiği eserlerin korunması ve fabrika-müze olarak varlığını devam ettirmesi seramik geçmişimizi korumak açısından önemsenmektedir.