Seramik Sanatı ve Bugünkü Konumu - Gülaçtı, Nurettin (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 2-Akça, 2024)
Sanat nasıl ortaya çıktı? Ve seramik sanatının tarihsel süreç içerisindeki yeri ve önemi ile bugünkü konumu nedir? İşte bu soruların cevabını araştırıp paylaşmak ve seramik zanaat mıdır yoksa sanat mıdır? Tartışmasına son verilmesine katkıda bulunmak ve seramik sanatının çok geniş kapsamlı bir sektör olarak birbiriyle bağlantılı çok sayıda alt dallarının olduğunun açıklanması amaçlanmıştır. Seramik bir sanat dalı olarak günümüz seramik sanat uygulamalarındaki sanatçıların eser örnekleri ele alınarak paylaşılması da önemli görülmüştür. Seramik, çağlar öncesinden günümüze varıncaya kadar yüzbinlerce insanın (usta) bilgi ve deneyimlerini zanaatına/sanatına yansıtması ve paylaşması ile sürekli gelişim göstermiştir. Ateşin bulunması sonrasında insanlar çanak- çömlek yaparak günlük yaşamlarında bu kaplara yer vermişlerdi. İnsan dünyaya geldikten sonra kendi yaratıcısının varlığını içinde hep hissetmesi ile inanç doğmuş ve İlahını bulmaya çalışmıştır. Bunun sonucunda bazen Güneş’e, Ay’a bazen doğa olaylarına tapınmış kendisini koruyacağına inanıp Tanrı gördükleri idoller ve amuletleri topraktan yapıp pişirdiler. Bu da bir bakıma seramik ve heykel sanatının dolaylı olarak ortaya çıkmasına neden olmuştur.Seramik sanatı kendi içerisinde birden fazla başlık ve onların alt başlıklarından oluşmaktadır. Her alt başlıkta kullanılan bileşimler farklı reçetelerden oluşmaktadır. Kısacası seramik demek çömlek zanaatından ibarettir demek değildir. Seramik teknolojik gelişimi ile insan yaşamında yine insanın konforlu yaşamında da büyük katkı sağlamaktadır. Bu bölümde seramiğe dair birçok bilgi paylaşılarak seramik sanatının insan yaşamı ile iç içeliğine örnekleri ile yer verilip seramiğin ne kadar önemli bir sanat ve mühendislik alanı olduğu vurgulanmaktadır.