Bist Teknoloji Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Finansal Durumlarının Altman Modeliyle İncelenmesi - Ova, Alper (Ekonomi ve Yönetim Bilimlerinde Güncel Akademik Araştırmalar II (Mart), 2023)
Gün geçtikçe teknoloji insan hayatında daha önemli bir yer tutmaktadır. Gerek hizmet sektöründeki şirketler gerekse üretimle uğraşan şirketler yoğun bir şekilde teknoloji kullanımı içindedirler. Teknolojiye olan bu ihtiyaç teknoloji şirketlerinin sürdürülebilirliğini önemli hale getirmektedir. Bu sebeple, bu çalışmada BIST Teknoloji endeksinde yer alan şirketlerin finansal durumları Altman-Z'' skor modeliyle incelenmiştir. 2018-2021 dönemini inceleyen ve BIST Teknoloji endeksinde yer alan tüm şirketlerin analiz edildiği çalışma sonuçlarına göre endeksteki şirketlerin ortalama Z'' skorları 2018 yılında 7.54, 2019 yılında 6.38, 2020 yılında 7.20 ve 2021 yılında 8.26 çıkmıştır. Endeksin Z'' skor ortalaması genel olarak şirketlerin güvenli bölgede olduklarına işaret etmektedir. Ayrıca firma bazında yapılan incelemede, 2018 yılında firmaların %92.9 unun, 2019 yılında %90’ının, 2020 yılında %86.7’sinin ve 2021 yılında %88.9’unun güvenli bölgede olduğu görülmüştür. Riskli bölgedeki firma yüzdesinin 2018 yılında %0, 2019 yılında %6.7, 2020 yılında %6.7 ve 2021 yılında %3.7 olduğu görülmüştür. Sonuçlar, analize dahil olan firmaların büyük bir kısmının güvenli bölgede olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışmanın ilerleyen bölümünde Z”-skora etki eden faktörler sabit etkiler regresyon modeliyle incelenmiştir. Regresyon sonuçlarına göre karlılık, likidite ve sermaye yeterlilik Z”-skorunu pozitif ve anlamlı şekilde etkilemiştir.