Türkiye’nin Dış Ticaret Politikasında I. İzmir İktisat Kongresi’nin Önemi - Yücel, Gülçin Elif (Ekonomi ve Yönetim Bilimlerinde Güncel Akademik Araştırmalar II (Mart), 2023)
İzmir İktisat Kongresi öncesinde “Milli İktisat” perspektifinde yapılan ekonomik hamleler, milli mücadele kadrosunun ekonomik bağımsızlık, dış ekonomik ilişkiler ve yabancı sermaye konularındaki tavırlarını belirleyen ana etken olmuştur. I. İzmir İktisat Kongresi, Batı ülkelerine Türkiye’nin izleyeceği rotayı göstermesi açısından oldukça önemli bir aşamadır. Bu bağlamda Kongre’nin toplanmasına neden olan etmenleri, ilgili dönemde uygulanan iktisat politikaları kapsamında inceleyerek anlayabilmek önemlidir. Çalışmada, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin I. İzmir İktisat Kongresi ile sistem tercihini bilinçli mi yaptığı sorusu, kongrenin sahip olduğu vizyon, öngördüğü ekonomik sistem ve uluslararası ticari ilişkilerde yarattığı etki bağlamında tartışılacaktır.