İşgücü Verimliliği ve Kovid-19 Pandemisi - Duran, Hasan Engin (Ekonomi ve Yönetim Bilimlerinde Güncel Akademik Araştırmalar II (Mart), 2023)
Bu çalışmanın amacı Kovid-19 pandemisinin işgücü verimliliği üzerine olan etkisini araştırmaktır. Seçilmiş OECD ülkeleri ve ülke grupları üzerine OECD veritabanı kullanılarak 1995-2022 dönemi için çalışma yürütülmüştür. Yöntem olarak, grafiksel betimleme, birim kök ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmamızın sonucunda kovid-19 pandemisinin OECD ülkelerinde işgücü verimliliği bakımından kazanç doğurma eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Pandemi koşullarında bir çok kurum ve kuruluş uzaktan çalışma koşullarını çevrim içi sistemlerle mümkün hale getirmiş, bürokratik ve işlem kolaylığının yanı sıra, özellikle teknoloji yoğun ürünlerin yer aldığı ve diğer sektörlerde mekan, kira ve arazi bakımından maliyet azalması olduğu düşünülmektedir.