Dijital Sanatta Oluşturulan Veri Tabanları ve Yapay Zeka Uygulamaları - Kılıç, Ahmet Göktuğ (Plastik Sanatlarda Kuramsal Bakış Açılarıyla Resim, 2024)
Dijital sanat, modern bilgi, bakış açısı ve bilinci teknik olgu ve kavramlara aktaran, dönüştüren, bütünleştiren ve bunları sanat eserlerine entegre eden, dijital ortamda yaratılan sanat olarak tanımlanabilir. Çoklu sanatsal formları ve teknik ifadeleri birleştirme yeteneğine sahip dijital sanat, insanın çevre, bilgi, teknoloji, estetik ve yaratıcılıkla olan etkileşimini araştırmaktadır. Bu araştırma alanı dijital sanat alanlarını birleştirmenin yanı sıra gelecek yüzyılın sanatsal hedefi olan yapay zekayı da içermektedir. Mevcut sanat biçimleri ve sanat ortamları göz önüne alındığında, bu yenilik aynı zamanda yeni sanat anlayışları ve biçimleri de yaratacaktır. Çağdaş sanat pratiğinin günümüz sanat ortamına yansıtılması isteniyorsa bu yönde bir değişim gereklidir. İçinde yaşadığımız çağ değiştikçe sanatın biçimleri de değişmektedir. Teknolojinin insan hayatında oldukça mevcut olduğu göz önüne alındığında yapay zekaya dayalı bir dijital sanat ortamının varlığı şarttır. İnsanın gelişen çağlara ve gelişim dönemlerine uyumu da bu değişkenliğin bir diğer nedenidir ve bundan doğrudan etkilenir. Bu anlamda teknolojinin ürettiği yeni yaratıcı süreçler, dijital sanat ortamlarının gelişmesine olanak sağlamakta ve buna bağlı olarak sanat ortamlarında yapay zekâ giderek yaygınlaşmaktadır.