Ortaokul Öğrencilerinin Hücre ve Bölünmeler Ünitesine Yönelik Akademik Başarı Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi - Kılıç, Çınar; Girgin, Sönmez (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VII, 2023)
Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin, Hücre ve Bölünmeler Ünitesi Akademik Başarı Testi (HBÜABT) kullanılarak ilgili üniteye yönelik akademik başarı düzeylerinde, çeşitli değişkenlerin etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan başarı testi, Kılıç & Girgin (2022) tarafından geliştirilmiştir. Araştırma, 2020-2021 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde 189 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin HBÜABT’den aldıkları puanlar, cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterirken; sınıf seviyeleri, bilimsel bir dergiye abone olma, daha önce bilimsel bir faaliyete katılma, Fen Bilimleri dersinde etkinlik/deney yapma sıklığı, okumayı en çok tercih ettiği kitap veya dergi türü ve izlemeyi en çok tercih ettiği film türüne göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir.