Okul Öncesi Öğretmenlerinin Fen Öğretimine Yönelik Sınıf Yönetimi Becerilerinin İncelenmesi - Dedeler, Seyhan; Kutluca, Ali Yiğit (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VII, 2023)
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik sınıf yönetimi becerilerini teorik ve pratik olarak incelemektir. Araştırmanın deseni durum çalışmasıdır. Araştırma ölçüt örnekleme yöntemine göre seçilen dört okul öncesi öğretmeninin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu ve sınıf içi gözlemler aracılığıyla toplananan veriler üzerinde tümevarımsal içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sınıf içi gözlemleri değerlendirmek için gözlem rubriği kullanılmıştır. Veri analizleri, okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimi konusunda sahip oldukları bilgileri, sınıf yönetimi becerilerine yeterince yansıtamadıklarını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca katılımcı öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerinin materyal yetersizliği, öğrenci tutumları, dış müdahaleler ve özel gereksinimli öğrenci gibi dışsal sınırlılıklardan olumsuz etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.