Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fizik Derslerinde Yaşadıkları Öğrenme Problemleri, Nedenleri ve Çözüm Önerileri - Yıldız, Emre (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Bu kitap bölümünde fen bilgisi öğretmen adaylarının fizik derslerinde öğrenme problemleri yaşadıkları konuların, belirttikleri konularda problem yaşama nedenlerinin ve problemin çözümüne yönelik önerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla karma desenlerden yakınsayan paralel desen benimsenmiştir. Araştırma evrenini 2021-2022 yılında bir devlet üniversitesinde öğrenim gören fen bilgisi öğretmen adayları oluşturmaktadır ve araştırmanın örneklemini ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenen 173 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan öğretmen adayları için öğrenme problemleri belirleme anketi ile toplanmıştır. Veri analizinde betimsel istatistikler ve içerik analizi kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının genelde fizik I dersinde iş, güç ve mekanik enerji çeşitleri, korunumlu ve korunumsuz kuvvet sistemlerinde enerji ve fizik II dersinde gauss yasası ve indüktans konularında öğrenme problemleri yaşadığı belirlenmiştir. Öğrenme problemlerinin konunun zor olması, karışık olması, dersi veya öğretim üyesini sevmeme, ilgi duymama ve düzenli çalışma/tekrar alışkanlığının olmamasından kaynaklandığı ve sorunların çözümü için eğlenceli dersler, öğrenme güdüsünün artırılması, örnek/problem sayısının artırılması ve düzenli tekrar önerilerinin sunulduğu tespit edilmiştir.