Biyoloji Ders Kitabında Yer Alan Hücre Bölünmeleri Ünitesindeki Ölçme ve Değerlendirme Etkinliklerinin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi - Itkı Polat, Nilüfer; Çimen, Osman (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Bu çalışmada, TTKB tarafından 2018 - 2019 eğitim - öğretim yılından itibaren beş yıl ders kitabı olarak Türkiye’de okutulması kabul edilen 10. sınıf Biyoloji ders kitabının Hücre Bölünmeleri ünitesinin bölüm ve ünite sonu ölçme değerlendirme etkinliklerine ait öğretmen görüşleri incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. TTKB’nin belirlediği ölçme değerlendirme yeterlik kriterlerinden faydalanılarak doküman incelemesi yöntemi uygulanmıştır. Çalışma grubu, Türkiye’deki devlet okullarında görev yapan yirmi (20) biyoloji öğretmeninden oluşmaktadır. Elde edilen veriler betimsel olarak çözümlenerek frekans hâlinde ifade edilmiştir. İncelenen etkinliklerin kazanımlara uygun olduğu, dil açısından anlaşılır ve sade olduğu belirtilirken geleneksel ölçme yaklaşımlarının ağırlıklı olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, çoktan seçmeli soru sayısının artırılabileceği önerilmektedir.