STEM Etkinliklerinin Fen Bilimleri Dersinde Akademik Başarıya Etkisi: Sistematik İnceleme ve Meta-Analiz Çalışması - Kundakcı, Murat; Buldur, Serkan (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış VI, 2023)
Çalışmada Fen Bilimleri dersinde STEM etkinliklerinin akademik başarıya etkisini araştıran çalışmaların sistematik incelemesi ve meta-analizinin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaların araştırmaya dahil edilme kriterleri; [i] Türkiye’de yürütülen ve STEM etkinliklerinin uygulandığı ve uygulanmadığı Fen Bilimleri ders etkinliklerini kıyaslayan, [ii] bu etkinliklerin akademik başarı üzerindeki etkisinin inceleyen, [iii] deneysel desen kullanılarak yürütülen, [iv] Türkçe ya da İngilizce olarak farklı yayın türlerinde (yüksek lisans tezi, doktora tezi, makale veya bildiri çalışması) yayınlanan, [v] 2021 yılının sonuna kadar yayınlanma şeklindedir. Dahil edilme kriterlerine uygun olan 44 çalışmanın meta-analizi sonucunda STEM etkinliklerinin ortaokul düzeyinde Fen Bilimleri dersinde akademik başarı açısından olumlu yönde etkisi olduğu bulunmuştur.