Yeşil Lojistik Yönetimi Uygulamalarının Önündeki Engeller: Samsun İli Örneği - Erdal, Hamit; Küçük, Buğse Nur (Temel Lojistik Bilgisi ve Uygulamaları, 2024)
Günümüzde gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma anlayışı başta hükümetler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, özel işletmeler ve tüketiciler kapsamında en hayati konuların başında gelmektedir. Kıt kaynakların artan önemi ve çevre sorunlarının yıkıcı boyutları tüm üretim ve tüketim fonksiyonlarında yeşil uygulamaları ön plana çıkarmış dolayısıyla toplumsal ve çevresel bakış açılarını beraberinde getirmiştir. Özellikle bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillere de yaşanabilir bir dünya bırakma anlayışı tüm işletmelerde giderek artmış ülkelerin aldığı pozisyonları yeşil uygulamalar kapsamında kritik bileşenler haline dönüştürmüştür. Böylece, yeşil uygulamalar tüm birimlerde yaygınlaşmış ve çevreye en az zarar veren teknoloji ve dönüşümlere gidilmesine sebep olmuştur.Bu kapsamda tüm örgütlerde etkin bir biçimde var olan lojistik fonksiyonlarda yeşil uygulamalar daha değerli olmuş sürdürülebilir bir çevre açısından önemi her geçen gün artmaktadır. Fakat işletmelerde yeşil lojistik / yeşil lojistik yönetimi uygulamalarının önünde birçok engel bulunmakta ilgili sorunların çözümü ise kritik hale gelmektedir. Çünkü bahsedilen sorunların en minimal seviyeye getirilmesi sadece rekabet gücünü artırmakta kalmayıp işletmelere çeşitli katma değerleri de beraberinde getirmektedir. İşletmelerde yeşil lojistik yönetimi uygulama engellerinin çözümü iş performansı üzerinde pozitif etki oluşturmakta işletme imajı ve karı içinde kritik bileşenler haline dönüşmektedir.Çalışmada sayılan olgulardan hareketle kurumsal kimliği olan lojistik işletmelerde yeşil lojistik yönetimi uygulamalarının önündeki engeller belirlenerek önceliklendirilmesi yapılmıştır. Bulanık AHP yönteminden yararlanılan çalışmada yeşil lojistik yönetiminde en önemli engellerin “Enerji Verimliliği (Yeşil Enerjiye olan Direnç)” ile “Güvenilirlik (Teslimat, Ulaştırma ve Lojistik Destek)” olduğu tespit edilmiştir. Ulaşılan sonuçların sadece lojistik işletmelere değil tüm işletmelere ve kullanıcılarına uzun dönemde katkı sağlayacağı düşünülmektedir.