Afet Lojistiği - Duman, Yavuz (Temel Lojistik Bilgisi ve Uygulamaları, 2024)
Küreselin en büyük ve baş edilmeyen sorunsalı afetler... Dünyanın birçok yerinde meydana gelen, birçok ekonominin dar boğaza girmesine neden olan, yaşam koşullarını olumsuz etkileyen, doğal veya beşerî kaynaklı felaketler gün geçtikçe artmaktadır. Meydana gelen her yeni bir afet, tedbir stratejilerinin yeniden gözden geçirilmesine neden olmaktadır. Her ne kadar olaylara veya süreçlere müdahale stratejileri revize edilse de birbirine benzer afetler karşısında yetersiz ve etkisiz kalındığı gözlemlenmektedir.Yaşanan afetler, afetlerle ilgili yönetsel süreçlerin tamamının daha etkin bir şekilde geliştirilmesi gerekliliğini gözler önüne sermiştir. Afet yönetim sürecinin en önemli sacayağı olan afet lojistiği afetin tüm süreçlerinde oldukça önemli bir role sahiptir. Üstlendiği rol açısından değerlendirildiğinde afet lojistiği ve yönetimi komplike bir yapıdadır. Çok aşamalı süreci ile komplike ve karmaşık bir yapıda olan afet lojistiğinin ayrı bir disiplin olması ve afet yönetiminin diğer süreçlerinden ayrıştırılarak daha özerk bir yapıya kavuşturulması önem arzetmektedir.Afet lojistiğinin önemini anlayabilmek adına bu çalışmada afetin kapsamlı tanımı, afet yönetimi ve yaklaşımları, afet lojistiği ve yönetimi ayrıca afet lojistiği ile ilgili kapsamlı literatür taraması üzerinde durulacaktır. Geçmişten günümüze hemen hemen tüm disiplinlerin ele aldığı afet lojistiği hem fen bilimciler hem de sosyal bilimciler tarafından çalışılmış bu açıdan değerlendirildiğinde ortaya konulan tüm bilimsel çalışmaların afet yönetiminin ve lojistiğinin süreç gelişimlerine önemli katkılar sağladığı gözlemlenmiştir.