Housewife Filmi Üzerinden Türk Korku Sinemasında Şiddet Temasının Analizi - Özçimen, Eylem (Şiddetin Sineması, 2023)
Bu çalışmada, sinemanın bilinçaltına seslenen anlatımını ve rüyalara olduğu kadar psikolojik göndermeleri ile dikkat çeken son dönem Türk sinemasının gerilim-korku janrının farklı yönetmenlerinden Can Evrenol’un Housewife (Ev kadını) filminin analizi yapılacaktır. Filmdeki özellikle psikolojik ve fiziksel şiddete dair unsurların nasıl işlendiğine dair yorumların yanı sıra mitler, rüyalar eş benlik ve sinema kitabından da alıntılarla sinemanın şiddete dair anlatımı etkili kullandığında insan bilincindeki etkilerinin sınırları nelerdir ve bu sınırların aşırı anlatımlarla seyirci üzerindeki etkisi nedir? sorularının izleri sürülecektir. İlgi çekici bir film olan ‘Housewife’ (Ev kadını) filmi üzerinden psikolojik ve fiziksel şiddetin insanın bilincindeki yarılmaya dair etkileri araştırılacaktır. Sinemanın modern zamanlarda en dikkat çekici sanat dallarından biri olmasının nedenlerinden en önemlisi kuşkusuz ki bilinçaltına seslenmesi, konusundaki etmenleri iyi kullanabilmesindendir. Bu bir yandan sessel kullanımın, bir yandan görsel iletişim unsurlarının Arnheim’ın da belirttiği gibi gözün retinasına düşen ışık parçacıklarının üzerine düşmesiyle başlayan görüntüye dair etkilerinin büyüleyici birleşimi ile başlayan süreçtir. Seyirci perdeye aktarılan olaylar aracılığıyla kendi anılarına, düşlerine ve deneyimlerine yolculuk yapar, bir yandan da kendi realitesinden kurtulur. Film türlerinden önemli bir janr olan korku-gerilim filmleri bilinçaltımıza karabasan, cinnet, ölüm, cinayet gibi kavramların yanı sıra sekse dair anlatımlarla şiddete dair konuları aktarmaktadır. Can Evrenol’un ‘Housewife’ filmi analizi üzerinden ‘Korku sinemasında şiddet’ konusu Türk sinemasının bu tür farklı üretimlerini incelemek anlamında bir katkı sunmak amacıyla bu çalışmada incelenecektir.