Göç ve Şiddet İlişkisinde Fransa’nın Banliyö Krizi - Torun, Ayla (Şiddetin Sineması, 2023)
Şiddet, çağlar boyunca varolduğundan daha güçlü ve baskın bir görsel imge olarak medya ve görsel iletişim araçlarıyla modern yaşamın içinde yer almaya devam etmektedir. Geçmişte hayatta kalma mücadelesi ve savaş yoluyla toplumların varlığını sürdürme zorunluluğuyla kök salan şiddet, günümüzde medyanın da etkisiyle egemenliğini sürdürmektedir. Şiddeti normal bir davranış biçimi olarak sunma eğiliminde olan medyadaki görselleştirmeler ve film anlatısıyla şiddeti yeniden üreten sekanslar, aslında sadece görsel malzemeden ibaret değildir. Aynı zamanda sosyolojik olguları tespit eder, ortaya koyar ve bazen de gelecekte neler olabileceğine dair ipuçlarını sunan olay örgülerini barındırır. Başlı başına bir mağduriyet kaynağı olarak şiddeti de içinde barındıran göç, göç edilen –hedef- ülkedeki yaşam koşulları, toplumsal eşitsizlikler, entegrasyon sorunları ve ekonomik kısıtlılıklar gibi nedenlerle kırılgan bir durumda yaşayan göçmenlerin şiddet ile ilişkisini etkilemektedir. Fransa örneğinde olduğu gibi zamanla gettolaşan banliyölerde yaşayan göçmenler, çeşitli toplumsal olaylar ve vandalizm eylemleriyle gündem olurken, sinemada da göç edilen ülkedeki yaşam koşulları üzerine anlatılarda banliyölerdeki yerleşimler, ayrımcılık, şiddet ve vandalizm ön plana çıkmaktadır. Temelinde göç sorunları ve kurumsal şiddete dayanan Fransa’daki olaylar, post-modernizmin tüm dinamikleriyle içselleştirilmesi için çalıştığı büyülü “entegrasyon”un, göçmen toplumun dördüncü kuşağa ulaşmasına rağmen tamamlanamamasının devasa bir örneği olarak ortaya çıkmaktadır. Fransa'nın banliyö krizini de içeren gettolaşma olgusu ve son dönemdeki protestolarda zirveye çıkan vandalizm, sinemadan örneklerle karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğinde, gerçek hayattaki olaylarla sinematik temsiller arasındaki paralellikler gözlemlemek mümkündür. La Haine (Protesto, Mathieu Kassovitz, 1995)’den başlayarak Athena (Romain Gavras, 2022)’ya kadar bir dizi film, Fransa'daki olayların göçmen toplumun yapısına ilişkin boyutunu ve vandalizmin kaynaklarına dair sorunları anlamak için görsel bir araç sağlamaktadır. Fransa’nın göçle bağlantılı banliyö krizinde birbirini doğuran, gençlerin polis şiddetine vandalizmle tepki vermesi ve devletin tepkisi olarak olarak artan polis şiddeti, modern toplumun göçle imtihanını çerçeveleyen derin ikilemin yansımasıdır.