Lise Öğrencilerinin Yeşil Öz-Yeterlilik Algılarının Farklı Değişkenlere Göre İncelenmesi - Çıkrık, Sultan; Özkan, Ümmü Gülsüm (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Çevreye yönelik hedefleri başlatma ve uygulama yeteneğine olan güveni tanımlayan “yeşil öz-yeterlilik” kavramı, çevresel konularda yeni bir yaklaşım olarak son yıllarda ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada, lise öğrencilerinin yeşil öz-yeterlilik algılarının farklı degişkenlere göre incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırma, tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve nicel veriler elde edilmeye çalışılmıştır. 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı bahar yarıyılında gerçekleştirilen araştırmada çalışma grubunu, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir ortaöğretim kurumunda öğrenimlerine devam eden 71 lise öğrencisi oluşturmuştur. Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak iki ölçme aracından faydalanılmıştır. Lise öğrencilerinin herhangi bir çevre kuruluşuna üye olma durumları ile çevre konularında bilgiyi alma kaynakları hakkında verilere ulaşabilmek için iki sorudan oluşan “Çevre Bilgi Formu” ile lise öğrencilerinin yeşil öz-yeterlilik algılarını belirleyebilmek için “Yeşil Öz-Yeterlilik Ölçeği” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Lise öğrencilerinin veri toplama araçlarına verdikleri cevapların analizinde SPSS 22.0 programından faydalanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, lise öğrencilerinin önemli bir kısmının (N=68, %95.77) herhangi bir çevre kuruluşuna üye olmadıkları; lise öğrencilerinin çevre konularında bilgi alma kaynaklarının %90.1 (f=64) oranında internet, %66.2 (f=47) oranında okul, %63.4 (f=45) oranında televizyon, %54.9 (f=39) oranında aile, %32.4 (f=23) oranında arkadaşlar, %15.5 (f=11) oranında dergi, %8.5 (f=6) oranında gazete ve %5.6 (f=4) oranında radyo şeklinde olduğu; lise öğrencilerinin yeşil öz-yeterlilik algılarının ortalamasının X̄=23.9296 olduğu; lise öğrencilerinin yeşil öz-yeterlilik algılarının erkek öğrencilerde kız öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.