Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Sıfır Atık Yaklaşımına İlişkin Bilişsel Yapılarının İncelenmesi - Candan Helvacı, Sevcan (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Bu bölümde fen bilgisi öğretmen adaylarının sıfır atık kavramıyla ilişkilendirdikleri kelimeler incelenerek bu kavramla ilgili bilişsel yapıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaca hizmet edecek şekilde öğretmen adaylarının sıfır atığa yönelik bilgiyi edindikleri kaynaklar ve sıfır atık faaliyetlerine yönelik farkındalıkları da ortaya çıkarılmak istenmiştir. Bütüncül tek durum deseniyle gerçekleştirilen çalışmada kelime ilişkilendirme testi ve görüşme formuyla verilerden hareketle öğretmen adaylarının sıfır atığa yönelik bilgi edinme kaynaklarının ve faaliyetlerle ilgili bilgilerinin yoğun olmadığı; sıfır atık kavramıyla ilişkilendirilen kelimelerin çevre sorunlarının varyasyonları olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları ışığında, bu alanda çalışmalar gerçekleştirecek araştırmacılara ve uygulayıcılara bazı öneriler sunulmuştur.