Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Kimya Derslerinde Yaşadığı Öğrenme Problemlerinin, Nedenlerinin ve Çözüm Önerilerinin İncelenmesi - Yıldız, Emre (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Bu araştırmada fen bilgisi öğretmen adaylarının kimya derslerinde öğrenme problemleri yaşadıkları konuların, problem yaşama nedenlerinin ve problemlerin çözümüne yönelik önerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada karma desenlerden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırma evrenini 2022-2023 akademik yılında bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 222 fen bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Evrenin tamamına ulaşılabilir olduğundan örneklem seçimine gidilmemiş ve araştırma evrende gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Fen Bilgisi Öğretmen Adayları İçin Öğrenme Problemleri Belirleme Anketi kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen nicel veriler betimsel istatistiklerden frekans ve yüzde analizleri ile analiz edilmiştir. Nitel veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğretmen adaylarının en fazla Çözünürlük ve Kompleks İyon Dengeleri, Kimyasal Kinetik ve Entropi ve Serbest Enerji konularında öğrenme problemleri yaşadığı belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının, konunun zor olması, öğrenme kaygısı, bilgi eksiklerinin olması, karışık olması, düzenli çalışmama, temel kavramlardaki eksiklikler, ezbere dayalı öğretim, önyargılı olma, dersi sevmeme, anlamama, sıkılma, tekrar yapmama ve kavramların ve matematiksel işlemlerin fazla olması nedenleriyle problem yaşadıkları tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının öğrenme problemlerinin çözümü için basitleştirme, temele inme, uygulama/etkinlik yapma, düzenli çalışma, tekrar yapma, örnek sayısını artırma, eğlenceli aktarma, dersin akıcı olması, soru/problem çözme, somutlaştırma, anlatımı düzenleme, laboratuvara götürme ve farklı yöntem-teknik kullanma gibi önerilerde bulunduğu görülmüştür.