Bilimsel Tartışma Yönteminin 5. Sınıf Öğrencilerinin Dünya ve Evren Konusundaki Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi - Ceylan, Korkut Emre; Altun, Yüksel (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
21. yüzyılın dinamik dünyasında, öğrencilerin daha aktif ve kalıcı öğrenmeleri için bilimi tartışma ve yorumlama gereksinimleri artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bilimsel tartışma yöntemiyle öğretimin 5. sınıf öğrencilerinin Dünya ve Evren konusundaki akademik başarılarına, fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına ve bilimsel bilginin doğası algılarına etkilerini incelemektir. Araştırma, bir devlet okulunda öğrenim gören deney ve kontrol grubu olmak üzere iki farklı şubedeki 5. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi, deney grubunda ise bilimsel tartışma yöntemi uygulanmıştır. Veriler, Dünya ve Evren Başarı Testi, Bilimsel Bilginin Doğası Ölçeği ve Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Analiz sonuçları, bilimsel tartışma yöntemiyle eğitim alan deney grubunun akademik başarılarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğunu (p<0,05) göstermiştir. Ancak, fen bilimleri dersine yönelik tutumlar ve bilimsel bilginin doğası algıları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu bulgular, bilimsel tartışma yönteminin öğrencilerin Dünya ve Evren konusundaki akademik başarılarını daha etkili bir şekilde geliştirdiğini ortaya koymaktadır.