Bilişim Teknolojileri Kullanımının Çalışan verimliliğine Etkisi - Aydemir, Sibel (Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırma ve İncelemeler IV (Mart 2023), 2023)
Bilişim teknolojileri (BT) uygulamaları ile birlikte işletme kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması sonucunda çalışan verimliliğinin atacağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda BT’nin iş yerinde ne kadar etkili kullanıldığı ve kullanımın çalışanların iş verimliliklerine yönelik etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca demografik veriler ile değişkenler arasındaki ilişki de araştırılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket kullanılan bu araştırmanın örneklemini Zonguldak ilinde enerji sektöründe faaliyet gösteren özel bir işletmede çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analiz işlemlerinde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. BT kullanımı ile verimlilik arasındaki ilişkinin incelenmesinde Pearson Korelasyon analizi, BT kullanımının verimlilik üzerindeki etkisinin incelenmesinde ise Basit Doğrusal Regresyon analizi kullanılmıştır. Demografik soruların yüzdelik dağılımlarının belirlenmesinde frekans analizi; demografik sorularla ölçek puanlarının kıyaslanmasında Independent Samples T test ve Ona Way ANOVA analizleri uygulanmıştır. Araştırmaya katılanların BT ölçeği ve verimlilik ölçeği puanlarına ilişkin tanımlayıcı istatistikler incelendiğinde BT kullanım düzeylerinin ve toplam verimlilik algısının orta seviyenin üzerinde olduğu görülmüştür. BT kullanım düzeyi ile verimlilik algısının alt boyutları olan çalışan ve müşteri memnuniyeti; karlılık ve kalite ve ödüller algısı arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışanların demografik verileri ile değişkenler arasındaki ilişki incelendiğinde de çalışanların yaş gruplarına göre verimlilik ölçeğinin alt boyutları olan karlılık ve kalite ve ödüller algı düzeylerinin yaş gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı (p<0,05) belirlenmiştir.