Biyoloji Öğretmen Adaylarının Alan Bilgisi Yeterliliklerinin İncelenmesi - Şen, Uğur; Yılmaz, Mehmet (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Bu araştırma biyoloji öğretmen adaylarının alan bilgisi yeterliliklerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma tarama tipinde betimsel bir çalışmadır. Çalışmada nitel verilerle desteklenen nicel veriler yer almaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017 – 2018 eğitim öğretim döneminde bir devlet üniversitesinde Biyoloji Eğitimi Bilim Dalında öğrenim gören 18 biyoloji öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubuna 2017 – 2018 eğitim öğretim yılında Alan Yeterlilik Anketi, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) Konularına Yönelik Yeterlilik Anketi ve Öğretmenlik Mesleğine Hazır Bulunuşluk Ölçeği birlikte uygulanmış ve 14 öğretmen adayıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu ile görüşülmüştür. Elde edilen nicel veriler SPSS programıyla, nitel verilerde ise betimsel analiz yapılmıştır. Ulaşılan bulgulara göre biyoloji öğretmen adayları Genel Zooloji, Sitoloji, Omurgalı Hayvanlar, Ekoloji ve Evrim derslerinde kendilerini yeterli gördüklerini belirtirken, Bitki Biyolojisi, Mikrobiyoloji ve Biyokimya derslerinden kendilerini yetersiz gördüklerini belirtmişlerdir. Ayrıca biyoloji öğretmen adayları ÖABT’de yetersiz oldukları derslerle paralel olarak Bitki Biyolojisi konularıyla ilgili sorularda zorlanacaklarını belirtmişlerdir. Biyoloji öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine hazır bulunuşlukları ise yüksek bulunmuştur. Öğretmen adaylarının derslerden yetersiz olmalarının sebebi derslerin düz sunum ile anlatılması, öğretmen adaylarının o derse ilgisinin olmaması ve öğretmen adaylarının dersle ilgili meraklanmaması şeklinde tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili kaygı durumları incelendiğinde kamuda çalışmak istemeyen ve hazırlık yapmayan öğretmen adaylarının kaygı düzeylerinin düşük olduğu belirlenirken, yeterli hazırlığı olmayan veya maddi açıdan sıkıntı yaşayan öğretmen adaylarının KPSS ile ilgili kaygı düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.