Evsel Atık ve Geri Dönüşüm Konusunun Öğretiminde Öğrenme Galerisi Öğretim Tekniğinin Bilimsel Yaratıcılığa Etkisi - Kaygısız, Betül; Güven Yıldırım, Ezgi; Önder, Ayşe Nesibe (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Bu araştırmanın amacı 7. sınıf Evsel Atık ve Geri Dönüşüm konusunun öğretiminde öğrenme galerisi öğretim tekniğinin öğrencilerin bilimsel yaratıcılık düzeylerine olan etkisini araştırmaktır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Şırnak İli, İdil İlçesi’nde bulunan bir ortaokulun 7. sınıfında öğrenim gören toplam 40 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın modeli nicel araştırma yöntemlerinden eşitlenmemiş kontrol gruplu ön test-son test deseni olarak belirlenmiştir. Uygulamaya başlamadan önce hem deney hem kontrol grubuna Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği ön test olarak uygulanmıştır. Daha sonra uygulama sürecine geçilmiştir. Deney grubunda Evsel Atık ve Geri Dönüşüm konusunun öğretiminde öğrenme galerisi öğretim tekniği, kontrol grubunda ise öğretim programında yer alan öğretim teknikleri ile uygulama süreci yürütülmüştür. Uygulama süreci her iki grupta da 4 hafta süresince devam ettirilmiştir. Uygulama bitiminde yine aynı ölçek her iki gruba da son test olarak uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği ön test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığını göstermiştir. Grupların son test puan ortalamaları incelendiğinde ise gruplar arasında 1., 2., 3., 5. ve 7. maddeler arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu, bununla birlikte 4 ve 6. maddelerde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadığı görülmüştür.