Ters Yüz Sınıf Modelinin 6. Sınıf Öğrencilerinin Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Konusunun Öğretimindeki Akademik Başarıları ve Tutumları Üzerine Etkisinin İncelenmesi - Durmuş, Ufuk; Yavuz, Soner (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Bu araştırmada ortaokullarda verilen Fen Bilimleri dersi 6. Sınıf müfredatında bulunan “Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler” ünitesinin Ters-Yüz öğrenme uygulamaları modelinin uygulanmasıyla öğrencilerin akademik başarıları ve fene yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı 2. döneminde Ankara ilinde rasgele seçilen iki devlet ortaokulunda 6. Sınıf düzeyinde hali hazırdaki şubelerden rastgele olarak deney ve kontrol grupları seçilmiş, yine bu süreçte nicel araştırma yöntemlerinden, yarı deneysel kontrol gruplu öntest-son test deneysel desen (Quasi Experimental Design) uygulanmıştır. Bu araştırmanın örneklemleri deney grubu 57 kişi, kontrol grubu 54 kişi olarak belirlenmiştir. Her iki gruba da öntest ve son test olarak “Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Akademik Başarı Testi” ile “Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” uygulanmıştır. Deney grubunu oluşturan öğrenci grubuna öntestler uygulanmış, çalışma kapsamında MEB’ e ait olan www.eba.gov.tr web sitesindeki “Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler” ünitesine ait olan videoların izlenmesi sağlanmıştır. Kontrol grubunu oluşturan öğrencilerle ise öncelikli olarak ön testler yapılmış, bu ünite için belirlemiş olduğu yıllık plandaki dört haftalık süre içerisinde bahsi geçen bölüm tamamlanmış ve bu grupla son testler uygulanmıştır. Sonuçlar akademik başarı değişkeni açısından incelendiğinde hem deney grubu hem de kontrol gruplarında akademik başarı ön test ve son test puanlarında incelendiğinde her iki grupta da son test puanları lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Bu sonuç, her iki yöntemin de akademik başarıyı arttırdığını düşündürmektedir. Hangi grupta artışın daha fazla arttığını incelemek amacıyla deney ve kontrol grubu akademik başarı artışları ortalamaları analiz edilmiş olup, ortalama artışın deney grubu lehine anlamlı bir farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir (x=12,44; p<0,05). Bu durumda deney grubunda verilen ters yüz edilmiş modelin akademik başarıyı daha fazla arttırdığı söylenebilir. Deney grubundaki akademik başarı farklılığındaki anlamlı artışı ortaya çıkarabilecek cinsiyet ve ders başarı notları değişkenleri dikkate alınarak yapılan ANCOVA analizlerinde ise, cinsiyetin bu artışa neden olmadığı (F=0,399; p=0,529; p>0,05), fakat ders başarı notunun tek başına bu katkıyı sağladığı tespit edilmiştir (F=19,709; p=0,000; p<0,05). Deney grubundaki bu farklılığın hangi ders başarı aralığından kaynaklandığını bulmak üzere ise yapılan ANOVA ve ileri analizlerinde ise 1 ile 4 arasında 4 lehine, 1 ile 5 arasında 5 lehine, 2 ile 5 ve 3 ile 5 ve 4 ile 5 arasında da 5 lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.