Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Televizyon Dizilerine Yansımaları: Kızılcık Şerbeti Dizisindeki Kadın Karakterlerin Analizi - Köseoğlu, Aslı; Arslan, Tuba (Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırma ve İncelemeler IV (Mart 2023), 2023)
Televizyon dizilerinde kadınların genellikle “fedakâr eş”, “kutsal anne” ya da “bakım veren kişi” temsilleriyle ön plana çıkarıldığı görülmektedir. Bu sayede kabul gören ideolojiler sürdürülerek güçlü hale gelmekte ve toplumsal ilişkilere öncülük etmektedir. Bu çalışmanın amacı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin televizyon dizilerinde işlendiğini ortaya koymak ve bu bağlamda kadınlara atfedilen rolleri açığa çıkarmaktır. Çalışmanın örneklemini Kızılcık Şerbeti adlı dizi oluşturmuş; dizide modern ve geleneksel kadın karakterler üzerinden toplumsal cinsiyet kalıplarının nasıl yeniden dolaşıma sokulduğu saptanmıştır. Dizideki her bir kadın karakterin buluştuğu ortak nokta ise “ataerkil bakış açısını” yansıtma biçiminin farklılığı olarak dikkat çekmiştir.