Kayırmacılığın Örgütsel Yansımaları - Gül, Meryem (Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırma ve İncelemeler IV (Mart 2023), 2023)
Çalışanların bilgi, yetenek, tecrübe ve işin gerektirdiği niteliklerin dikkate alınmadan, sadece üste düzeyde yer alan bireylerin sosyal olarak bağlı oldukları kişilerin lehine yaptıkları bir uygulama olarak ifade edilen kayırmacılık kavramı, günümüzde özellikle iş hayatında yaygın olarak kullanılan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Örgütlerdeki kayırmacılık uygulamaları, birçok olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Çalışmada, kayırmacılık ve kayırmacılığın türleri olan adam kayırmacılığı ve siyasi kayırmacılık kavramları açıklanarak, kayırmacılığın örgütsel yansımaları insan kaynakları yönetimi, performans, kurumsallaşma, motivasyon ve şeffaflık açısından ele alınmıştır.