Güncel Mikozis Fungoides - Zorlu, Özge; Yazıcı, Serkan; Öztürk, Günseli; Acar, Ayda; Falay Gür, Tuğba; Zindancı, İlkin; Yuyucu Karabulut, Yasemin; Çalım Gürbüz, Begüm; Zemheri, Itır Ebru; Durdu, Murat; Tehçi, Tuğba; Bayramgürler, Dilek; et al. (2023)
Mikozis fungoides derinin kutanöz T hücreli lenfoması olup en sık görülen primer kutanöz lenfomadır. Tanısı klinik, histopatolojik, immünopatolojik yöntemlerle konulmakta, dermatoskopi ve yapay zeka yöntemleri de yardımcı olmaktadır. Mikozis fungoides klinik ve patolojik olarak çok sayıda varyanta sahip olup tanıda zaman zaman zorluklar yaşanmaktadır. Dermatolojinin büyük taklitçi olarak adlandırılan hastalıklardan bir tanesidir. Tanı için bazen tek biyopsi yetmemekte, yıllar içerisinde tekrarlanan biyopsilerle tanı konulabilmektedir. Hastalarınn büyük kısmında sadece kutanöz tutulum olmaktadır, ancak nadiren de olsa hastalar ileri evrelere gidebilmekte ve sistemik tutulum ve lenf nodu tutulumu görülebilmektedir. Tedavide deri odaklı direk tedaviler kullanılmaktadır. Retinoidler başarılı tedavi seçeneklerinden birisi olup topikal bekzaroten hastalığın erken dönemlerinden itibaren başarıyla kullanılabilmektedir. Sistemik kemoterapötikler sadece iç organ tutulumunda ve ileri evrelerde önerilmektedir. Mikozis fungoides için tam sonuç verecek etkili tedavi arayışları devam etmektedir.