Patara'yı Korumak - Tunçer, Mehmet; Atik, A. Saffet (2023)
Bu kitap, Patara Antik Şehri'nin korunması için çaba gösteren bir grup insanın çabalarını anlatmayı amaçlamaktadır. Kitapta, Patara ve çevresindeki doğal ve kültürel değerlerin korunması için yapılan çalışmalar, Patara ÖÇKB Yönetim Planı ve Gelemiş Koruma Planı kararları, kaçak yapılaşmalara karşı hazırlanan planlar ve güncel sorunlar aktarılmaktadır. Patara bölgesi ve Xanthos, Letoon gibi şehirlerin tarihsel önemi ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmeleri de vurgulanmaktadır. Kitap ayrıca Patara'nın Caretta Caretta kaplumbağalarının önemli bir yumurtlama alanı olduğunu ve yapılaşmanın bu alanları tehdit ettiğini vurgulamaktadır. Kitap, ulusal ve uluslararası yasalara ve koruma planlarına uygun uygulamaların yapılmasını hedeflemektedir.This book aims to narrate the efforts of a group of people who strive to preserve the ancient city of Patara. The book presents the conservation efforts made for the natural and cultural values in Patara and its surroundings, including the Patara Special Environmental Protection Area Management Plan and Gelemiş Conservation Plan decisions, plans prepared against illegal constructions, and current issues. The historical significance of the Patara region and cities like Xanthos and Letoon, as well as their inclusion in the UNESCO World Heritage List, are also emphasized. The book highlights that Patara is an important nesting area for Caretta Caretta sea turtles and that urbanization threatens these areas. The book aims to promote the implementation of practices in accordance with national and international laws and conservation plans.