Ütopya ve Gerçeklik Arasında Gençlerin Oryantalizm Algısı - Karakoyunlu, Betül; Yardım, Müşerref (2023)
Bu çalışmada, gençlerin oryantalizm algısı incelenmiştir. Oryantalizm, Batı dışı toplumların modernleşme süreçlerinde yerel seçkinler tarafından içselleştirilen bir kavramdır. Bu süreçte, Doğulu insanın kendi toplumuna Batılı gözle bakması, anlamlandırması ve küçümsemesi olarak ifade edilebilecek self oryantalizm ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, Türk gençlerinin self oryantalist eğilimleri üzerinde durulmuştur. Gençlerin eğitim, sağlık ve teknoloji gibi alanlarda etkin olmaları, bu paradigma hakkında veri sağlama imkanını artırmaktadır. Ayrıca, gençlerin teknolojiyi yoğun bir şekilde kullanmaları ve sosyal medyanın küresel bilgi aktarımına imkan vermesi, gençlerin yeterince Batılı enformasyona maruz kaldığını göstermektedir. Çalışma, Konya'da eğitim gören 45 üniversite öğrencisiyle yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar sonucunda elde edilen verilere dayanmaktadır. Bu çalışma, Türk toplumunun çift kutuplu düşünsel şemasını anlamak için önemli bir araç olarak self oryantalizmin güncelliğini koruduğunu göstermektedir.In this study, the perception of orientalism among young people has been examined. Orientalism is a concept internalized by local elites in non-Western societies during the modernization processes. In this process, the emergence of self-orientalism can be defined as the Eastern individual looking at, interpreting, and belittling their own society from a Western perspective. This study focuses on the self-orientalist tendencies of Turkish youth. The fact that young people are active in areas such as education, health, and technology increases the opportunity to provide data about this paradigm. Additionally, the intensive use of technology by young people and the ability of social media to facilitate global information transfer indicate that young people are exposed to sufficient Western information. The study is based on data obtained from semi-structured interviews conducted with 45 university students studying in Konya. This study demonstrates that self-orientalism remains relevant as an important tool to understand the dualistic cognitive schema of Turkish society.