Hamallar ve Hamallık Mesleği Üzerine Nitel Bir Araştırma (Elazığ Örneği) - Yılmaz, Mevlüt (Güncel Psikoloji ve Sosyoloji Araştırmaları III, 2023)
Bu bölüm, Elazığ ilinde ev taşıma işlerinde çalışan hamalları konu edinmektedir. Hamallık mesleğini icra edenlerin anlam dünyalarına odaklanan bu çalışmada, bedensel ve enformel nitelikteki taşıma işlerinin doğası irdelenmektedir. Bu amaç doğrultusunda hamalların sosyo demografik özelliklerine, hamallık mesleğine ilişkin deneyimlerine ve çalışma koşulları bağlamında iş yaşamlarına yoğunlaşılmaktadır. Çalışma, nitel araştırma modellerinden fenomenolojik desen bağlamında ele alınmıştır. Fenomenolojik yaklaşım bireyin/grubun anlam sistemlerinin deşifre edilmesinde, gündelik sosyal yaşamın akışı içerisinde belirli konuların aydınlatılması için anlamların belirlenmesinde işlevseldir. Araştırmaya konu olan veriler, Elazığ şehir merkezinde hamalların iş bulmak amacıyla bir araya geldikleri kahvehanelerde, hamallık mesleğini icra edenlerle gerçekleştirilen görüşmeler ve gözlemlere dayanmaktadır.