Akut İskemik İnmede Reperfüzyon Tedavilerine Güncel Yaklaşım - Doğan, Yunus; Az, Adem (Güncel Acil Tıp Çalışmaları IV, 2023)
Akut iskemik inmenin hızlı şekilde değerlendirilmesi ve yönetimi, inmeye bağlı ölüm ve morbiditenin azaltılması için kritik öneme sahiptir. Akut iskemik inme için reperfüzyon tedavisinin acil hedefi, beynin iskemik ancak henüz enfarkte olmamış bölgelerine kan akışını eski haline getirmektir ve reperfüzyon tedavilerinin etkinliği semptomların başlangıcından itibaren geçen süreye dayanır. IV tromboliz, akut iskemik inme için reperfüzyon tedavisinin temel dayanağıdır. Mekanik trombektomi, proksimal intrakraniyal büyük arter tıkanıklığının neden olduğu akut iskemik inmeli hastalarda endikedir. Semptom başlangıcından itibaren ilk 4,5 saat içindeki hastalarda öncelikli olarak trombolitik tedavi düşünülmelidir. Trombolitik için uygun olmayan hastalar ise ilk 24 saate kadar mekanik trombektomi adayı olarak değerlendirilmelidir.