Obezitenin Tanımı ve Epidemiyoloji - Köseoğlu, Rahman (Obezite ve Ortopedik Hastalıklar, 2023)
Obezite yağ dokusunun aşırı artışı ile karakterize multifaktöriyel bir hastalık olup, bulaşıcı olmayan birçok hastalık için artmış bir risk faktörüdür. Aşırı kilo ve obezite erişkin popülasyonun yüzde 60’ını ve yaklaşık üç çocuktan birini etkilemektedir. Covid-19 pandemisi sırasında yapılan çalışmalarda obezite prevalansının tüm dünyada arttığı ve  mortalite ve morbidite artışı ile ilişkisi net bir şekilde görülmüştür. Obezite, Dünya Sağlık Örgütü’nün sigara, yüksek kan basıncı ve kan şekeri kontrolünden sonra dördüncü sırada önleme çalışmaları yaptığı küresel bir risk faktörüdür. Obezite prevalansının dünyanın her bölgesinde artması ve hiçbir bölgesinde % 2’nin altında olmaması obezite ile mücadelede bütün ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini göstermektedir.