Disfaji Rehabilitasyonu - Akın, Türkan (Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda Güncel Konular, 2023)
Besinlerin oral kaviteden mideye geçişinde problem varlığında disfajiden bahsedilir. Oral kavite, farenks, larenks ve özefagusun yapısal veya fonksiyonel herhangi bir patolojisinde disfaji, malnutisyon, pnömoni gibi komplikasyonlar ve kişinin toplu yemek aktivitelerine katılmasını engelleyen durum söz konusudur.  Disfaji rehabilitasyonunda yutmanın iyileştirilmesi ve komplikasyonların önlenmesine odaklanılır. Yutma fizyolojisi ve ilgili yapıların anatomisine, yutma bozukluğunun patofizyolojisine, disfajiye sebep olan hastalıklara hakim olmak tedavi açısından önemlidir. Tanıda anamnez, ayrıntılı nörolojik muayeneyi içeren fizik muayene ve çeşitli görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Rehabilitasyon sürecinde hasta ve aile eğitimi, yutmaya yardımcı egzersiz ve manevralardan faydalanılır. Egzersiz uygulamalarında kanıt seviyesinin artması için daha fazla randomize kontrollü çalışmaya ihtiyaç vardır.