Sarkopenik Obezite - Kılıç, Zeynep (Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda Güncel Konular, 2023)
Sarkopenik obezite; kas kütlesinde azalmayla birlikte kas gücü veya fiziksel performansta azalma olarak tanımlanmaktadır. Yaşlanma dışında başka bir neden olmadığında birincil; kullanmama, hastalık veya yetersiz beslenme gibi bir veya daha fazla nedenle ilişkilendirildiğinde ise ikincil olarak kabul edilir. Sarkopenik obezite, aşırı yağ kütlesi artışının sarkopeni ile birlikteliğini ifade eden, olumsuz klinik ve fonksiyonel sonuçları olan bir durumdur. Vücuttaki yaşa bağlı değişiklikler (visseral yağlanma ve kas yağında artış, kas kitlesinde azalma), sistemik kronik inflamasyon, insülin direnci, yaşam tarzı değişiklikleri (diyet, fiziksel aktivite vb.), moleküler mekanizmalar (leptin, adiponektin, interlökin 6, interlökin 10, miyostatin vb.) ile birlikte bu faktörler arasındaki ilişkiler sarkopenik obezitenin etiyolojisinde yer alır. Tedavisi farmakolojik ve farmakolojik olmayan yöntemleri (diyet, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri) içerir.